HARIAN KOSMO 17 NOV 2008

November 23, 2008

Janji Dan Semangat KLIFF 2008

HARIAN KOSMO, 17 NOVEMBER 2008

Oleh TENGKU SUZANA RAJA HAMAT

MAHYIDDIN bersama jawatankuasa tertinggi KLIFF 2008 pada sidang media di ibu negara baru-baru ini.

JANJI pihak penganjur, Festival Filem Kuala Lumpur 2008 (KLIFF 2008) yang bakal berlangsung sekali lagi pada 26 hingga 29 November nanti, tidak akan meminggirkan pemain sebenar dalam liga perfileman nasional.

Sepatutnya itulah yang berlaku sejak daripada penganjuran pertama memandangkan walaupun festival itu bertaraf antarabangsa yang mengalungkan pengiktirafan dan menerima pencalonan daripada penggiat filem luar negara, jatuh bangun kejayaan KLIFF sebenarnya turut dijana karyawan tempatan.

Penglibatan Persatuan Sutradara Malaysia (FDAM) ke dalam KLIFF tahun ini memberikan petanda baru bahawa ada kebangkitan dalam penganjuran acara besar yang ditunjangi oleh Wafa Tan Sri Abdul Kadir sebagai pengarah KLIFF Sdn. Bhd ini.

“Sebelum ini ada kecelaruan apabila persatuan-persatuan karyawan tempatan tidak dipanggil untuk sama-sama terlibat menjayakan acara nasional ini. Apabila tidak dipanggil, kitapun tak ambil tahu.

“Tapi apabila perkara ini diajak berbincang oleh pihak FINAS, saya terus kata okey dan akan beri kerjasama yang sepatutnya. Nama sahaja KLIFF, tapi ini projek perfileman negara, sebagai pemain sebenar, kami terpanggil juga untuk membantu kerana buruk-baiknya nanti, kami juga yang akan dikaitkan,” luah Presiden FDAM, Ahmad Ibrahim atau lebih akrab disapa Matt London, optimis.

Untuk KLIFF, FDAM bertanggungjawab memastikan agenda apresiasi filem turut mendapat kerjasama Universiti Malaya (UM) agar berjalan lancar dan memberi manfaat kepada seluruh khalayak filem.

Antara agenda utama adalah meraikan delegasi luar negara dengan malam pembukaan KLIFF 2008 yang akan dirasmikan oleh Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal pada 26 November di Kompleks Kraf, Kuala Lumpur dan malam kemuncak di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 29 November. Pelbagai agenda lain disediakan termasuklah tayangan filem percuma, apresiasi filem, simposium dan padanan perniagaan turut dianjurkan sebagai pengisi acara sepanjang festival.

Berbanding tahun lepas, KLIFF 2008 tidak akan mengadakan ekspo perfileman memandangkan sambutan dan sokongan fizikal yang diterima tahun lepas di Cineleisure, Damansara tidak melayakkan ianya digelar ekspo perfileman seperti mana yang berlaku dalam festival antarabangsa yang lain.

“Jadi kali ini, kami fokuskan kepada padanan perniagaan atau dipanggil ‘business matching’. Dari situ para karyawan filem tempatan dapat membina rangkaian perniagaan filem yang lebih luas termasuklah pasaran, hak jualan dan edaran produk-produk Malaysia di peringkat antarabangsa,” beritahu Ketua Pengarah FINAS, Mohd. Mahyiddin Mustakim di majlis sidang media KLIFF di ibu negara, baru-baru ini.

KLIFF kali kedua yang dianjurkan tahun ini juga memperlihatkan peningkatan jumlah pencalonan daripada negara-negara yang mengambil bahagian.

Sementara itu menurut Wafa, festival yang disertai negara-negara dari benua Asia, Afrika, Amerika Utara, Eropah dan Amerika Selatan itu berjaya menarik seramai 191 penyertaan.

“Penyertaan termasuklah bagi kategori Filem Cereka, Filem Pendek, Animasi dan Dokumentari daripada 48 buah negara. Tahun lalu KLIFF 2007 menerima hanya 122 pencalonan dari 54 negara.

“Untuk tahun ini, kami memperkenalkan seni persembahan tradisional wayang kulit pada aktiviti seperti forum dan simposium yang akan dianjurkan sepanjang festival ini berlangsung,” ujarnya.

Simposium perfileman yang akan berlangsung di Hotel Seri Pasifik, Kuala Lumpur ini akan melibatkan ramai penggiat terkenal seperti Nick Deocampo dari Filipina, Hassan Abd. Muthalib (Malaysia), Gotot Prakosa (Indonesia), Philip Cheah (Singapura) serta ramai lagi.

Senarai pendek lima calon bagi kategori Filem Pendek, Animasi dan Dokumentari sudah pun dikeluarkan.

Penganugerah untuk tiga kategori ini akan disampaikan pada malam pembukaan manakala penganugerahan untuk kategori filem cereka akan disampaikan di malam kemuncak pada 29 November ini

Blogged with the Flock Browser

Tags:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: