Festival Dokumentari Malaysia 2008

June 23, 2008

Salam

AKADEMI SINEMA AMATUR MALAYSIA (ASASINEMA) dalam renstra menganjurkan FESTIVAL DOKUMENTARI MALAYSIA 2008 sebagai prakarsa memajukan perusahaan penerbitan filem dokumentari di negara ini.

Perusahaan filem dokumentari, meski terlihat seperti tersingkir dari arus perdana perusahaan wayang gambar Malaysia, namun kepentingan industrinya dalam bersama-sama tidak dapat dinafikan tambahan dengan kemunculan Abad 21, iaitu abad informasi yang mana berlakunya perkembangan yang begitu pesat perusahaan kandungan media maka di antara kandungan utama yang masih daif ialah dokumentari.

Sejajar dengan sikap peduli terhadap pertumbuhan pasaran filem dokumentari di peringkat nasional dan internasional kesan dari pertumbuhan industri kandungan media tersebut maka ASASINEMA telah menggerakkan suatu inisiatif, atau usaha yang sangat-sangat serius untuk menganjurkan sebuah festival dalam meraikan dan merayakan cita-cita membina industri dokumentari yang kukuh dan kuat di Malaysia.

Bagi menjayakan ambisius yang sungguh besar itu maka pihak ASASINEMA telah mengaturkan jadurutin yang mengendali perjalanan peristiwa festival ini, antaranya:

21 Jun 2008
SIDANG AKHBAR

yakni asa mengkhabar maklumkan kepada PIHAK MEDIA akan adanya gerakan Festival Dokumentari Malaysia. Majlis ini akan berlangsung di AUDITORIUM SASTERA, FAKULTI SASTERA DAN SAINS SOSIAL, UNIVERSITI MALAYA pada jam 03 petang.

Jamuan ringan adalah disediakan.

21 Julai 2008
MAJLIS PELANCARAN

tentatif akan diadakan majlis pelancaran rasmi dan akan disempurnakan oleh tetamu khas, yang buat masa ini masih di peringkat perbincangan.

FESTIVAL akan berlangsung dari 21 Julai dan akan berakhir, iaitu tamatnya penyertaan iaitu pada 21 November 2008.

26 Disember 2008
MAJLIS ANUGERAH TIRTA NIRMAYA

tentatif majlis anugerah iaitu penyampaian hadiah-hadiah buat filem yang menang. Majlis ini akan mempunyai acara-acara seperti Acara Karpet Rumput, Dialog Peduli Bumi, dan Seminar Filem Ar-Risalah.

Semoga semua acara berjalan lancar dan dirahmati oleh Allah Subhanahu Wata’ala.

Sekian, wassalam

Blogged with the Flock Browser

Tags: ,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: