Budayakan Membaca Bahan Bermutu

May 17, 2008

Budayakan membaca bahan bermutu – Razali
UTUSAN MALAYSIA, 05.05.2008

Razali Ismail (tiga dari kiri) menyampaikan hadiah kepada salah seorang wakil dari sekolah yang memenangi pertandingan pembelian buku terbanyak pada Majlis Penutupan Pesta Buku 2008 di Kota Bharu, semalam.

KOTA BHARU 4 Mei – Usaha ke arah membudayakan membaca di kalangan rakyat negara ini perlu menitikberatkan bahan-bahan bermutu agar dapat dapat membentuk pemikiran dan budi pekerti yang baik.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Mohd. Razali Ismail berkata, pemikiran dan budi pekerti seseorang akan turut dipengaruhi corak bahan-bahan bacaan yang mereka pilih.

”Bila bahan bacaan yang menjadi tumpuan bermutu rendah, ia juga akan merendahkan pemikiran dan juga sikap sesaorang dalam kehidupan bermasyarakat,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menutup Pesta Buku Kelantan 2008 Kali Ke-33 anjuran bersama Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan dan Persatuan Perpustakaan Sekolah Kelantan (Pustaka) di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah JPN Kelantan, Ismail Md. Noor; Timbalan Pengarah JPN Kelantan, Mohd. Ghazali Abdul Rahman dan Timbalan Yang Dipertua Pustaka, Zahari Daud.

Sambil memuji usaha JPN Kelantan menganjurkan pesta buku tersebut, Razali berharap ia dapat membantu meningkatkan kecintaan masyarakat terhadap buku dan meluaskan kegemaran membaca.

Sementara itu Ismail dalam ucapannya berkata, walaupun mengikut kajian tabiat membaca di kalangan rakyat Malaysia semakin baik tetapi masih rendah berbanding dengan kebanyakan negara lain.

Katanya, kajian seorang pensyarah Universiti Malaya, Dr. Abu Hassan Hasbullah pada tahun lalu mengenai tabiat membaca di kalangan mahasiswa mendapati secara purata mereka membaca hanya 12 buah buku dalam tempoh tiga tahun pengajian.

”Bilangan itu jauh lebih rendah berbanding dengana mahasiswa di Australia sebanyak 180 buah, Indonesia (94), India (130), Thailand (56) dan Brunei 26 buah,” katanya.

Katanya, kajian juga menunjukkan mahasiswa negara ini secara purata hanya membeli empat buah buka semasa tiga tahun belajar di universiti berbanding dengan Australia 160 buah, Indonesia (43), Thailand (31), India (75) dan Brunei 15 buah.

Dalam pada itu, beliau melihat cabaran besar kepada penulis dan penerbit buku dalam era digital sekarang dengan terdapatnya segala macam bahan bacaan melalui Internet.

Katanya, masyarakat mula melupai buku yang terkandung di dalamnya ilmu pengetahuan yang lebih mendalam dan diyakini berbanding dengan paparan di Internet.

”Tabiat membaca mungkin bertambah kerana apa yang ada dalam Internet dan blog biasanya cukup menyeronokkan, penuh dengan gosip serta kaya dengan khabar angin dan fitnah yang sensasi.

”Tetapi pada hakikatnya nilai ilmu pengetahuannya kosong dan tidak beretika berbanding dengan buku. Akhirnya tabiat membaca buku kian luntur,” katanya.

Blogged with the Flock Browser

Tags:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: