Blog: Medium Berkuasa Menyampaikan Maklumat

May 8, 2008

Blog: Medium berkuasa menyampaikan maklumat
May 7th, 2008

Salam sejahtera….

Moga para pembaca blog JC ini sentiasa sihat dan ceria hendaknya. Coretan saya kali ini saya kreditkan buat rancangan Hujah di TV9 yang disiarkan antara jam 9.30-10.00 mlm tadi. Ini kerana coretan saya ini adalah berkisar tentang apa yang dibincangkan di dalam rancangan tersebut. Apa kaitannya perbincangan dalam rancangan tersebut dengan dunia perniagaan internet atau kepada usahawan cyber? Memang topik malam ini pada rancangan tersebut tidak menyentuh secara terus tentang blog perniagaan internet, tetapi ada pengajaran dan beberapa info yang boleh kita perolehi. Baiklah untuk pengetahuan anda yang mana tidak mengikuti rancangan tersebut, tajuk perbincangan pada malam ini adalah berkisar tentang “Blog: Maklumat untuk kepentingan maklumat rakyat atau luahan rasa” lebih kurang begitulah tajuknya. Kalau anda nak tahu lebih tepat masuk la ke laman web tv9 ok atau search kat youtube (sehingga jam 11.50 malam ini, 6 May 2008 belum ada lagi video rakaman, kalau anda nak tengok esok mungkin dah ada)

Menurut Dr. Abu Hassan Hasbullah, salah seorang tetamu rancangan tersebut, blog telah mula menampakkan taringnya sejak Perang di Iraq lagi. Orang ramai dari seluruh dunia akhirnya dapat mengetahui apa yang berlaku di Baghdad Iraq menerusi laman blog baghdad (anda cari lah sendiri tajuk blog tersebut kalau nak tahu, k). Kisah perang, pembunuhan, tawanan dan pelbagai lagi yang tidak dilaporkan oleh media massa Barat, telah disampaikan menerusi penulisan di blog tersebut. Bermula daripada itu, blog telah mula menunjukkan tanda-tanda bahawa ianya akan dapat menandingi media arus perdana dan akan mendapat sambutan daripada warga cyber khususnya. Di Malaysia sahaja didapati terdapat hampir 500 000 laman blog yang terdiri daripada pelbagai jenis dan tujuan.

Berbalik pada perkara atau point utama yang ingin saya sampaikan kepada anda sebenarnya adalah kuasa blog yang sekiranya ianya digunakan bagi tujuan pemasaran perniagaan atau perusahaan internet anda, pastinya akan membuahkan hasil yang memuaskan. Kini jika disebut blog, ianya bukan sahaja semata-mata blog tetapi melibatkan beberapa segmen yang lain seperti youtube, metacafe (sebagai contoh sahaja bagi tujuan video), facebook, portal, jaringan sosial dan lain-lain lagi.

Pada dasarnya saya amat bersetuju dengan apa yang diperkatakan oleh Dr.Abu Hassan bahawa blog memberi implikasi yang besar terhadap masyarakat bermaklumat pada abad ke-21 ini. Abad ini adalah abad atau zaman informasi yang mana maklumat terletak di hujung jari sahaja. Sebagaimana kita tidak dapat menolak globalisasi daripada berlaku, begitu juga dengan blog. Teknologi pada hari ini khususnya dengan penggunaan blog, menjadikannya salah satu medium “wajib” yang tidak dapat ditolak oleh kita jika ingin berjaya dan berkembang dalam perniagaan yang serba bermaklumat ini (knowledge-business atau k-business). Ingat, sekarang bukan sahaja electronic busines atau e-business atau seringkali diringkaskan dengan “ebiz” sahaja penting, tetapi pengetahuan (knowledge) di dalam perniagaan itu juga yang semakin ditekankan pada masa kini.

Oleh itu buat anda para pembaca sekalian dan juga buat saya, mulakanlah sesuatu dengan membaca (iqra’) untuk mendapatkan maklumat dan memperolehi ilmu. Kemudian kembangkanlah maklumat atau ilmu tersebut dengan menulis tidak kira di mana anda berada. Dengan teknologi yang ada sekarang ini, blog adalah salah satu medium untuk anda menyalurkan maklumat, pandangan dan mengembangkan potensi perniagaan internet anda untuk dicapai oleh sesiapa sahaja dalam dunia cyber ini.

Kata nasihat: Walaupun menulis blog untuk kegunaan atau tujuan blog peribadi sahaja, tidak mustahil untuk memperolehi atau menjana pendapatan sampingan menerusi internet

Oh ya, saya akan menaiktaraf atau upgrade blog saya ini ke WordPress versi 2.5.1. Ini adalah bagi tujuan meningkatkan keselamatan blog daripada dicerobohi dan fungsi-fungsi lain yang ditawarkan. Ermm jika berlaku gangguan beberapa ketika, harap maaf yer. Tetapi saya akan pastikan blog ini tidak terjejas dalam masa proses meng’upgrade’ nanti. Kenapa saya berkata begitu? kerana saya amat yakin untuk mengupgrade blog saya ini dengan panduan “video upgrade sistem blog wordpress kepada versi terkini” yang terdapat di dalam Pakej Kit Blogger. Memang mudah kerja mengupgrade ini jika merujuk dan melihat kepada video tersebut. Oleh itu, bagi anda yang belum memiliki atau membina blog wordpress sendiri (menggunakan domain name dan hosting sendiri) jangan lupa dapatkan Pakej Kit Blogger sekarang ok. Saya gerenti ilmu dan maklumat dalam ebook, video, pelan tindakan dan lain-lain yang terdapat di dalam pakej ini sangat bernilai dan berbaloi jika anda memperolehinya. Thumb up daripada saya!

Kongsikan maklumat dan artikel ini dengan mengajak rakan-rakan anda melawat blog JC ini. Terima kasih kepada anda yang terus memberi sokongan kepada kami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: