Menteri Pun Tonton Fenomena Seni

January 25, 2007

Soseh-Soseh: Menteri pun tonton Fenomena Seni
HARIAN METRO, (25 Januari 2007)
 
KALAU tidak sibuk, boleh dikatakan setiap minggu SS menonton rancangan yang kian mendapat tempat di hati penggiat seni tanah air ini, Fenomena Seni. Walaupun segelintir pihak tertentu menghentam rancangan bual bicara yang disiarkan di TV1, setiap Jumaat, rasa pandangan itu kurang bijak dan mereka perlu menontonnya dari awal hingga akhir.
 
Ini kerana sesetengah tajuk yang dipaparkan hanyalah sebagai ‘perantara’ dan panduan untuk meneroka penyelesaian dan ia bukannya fakta atau kesimpulan seperti yang berlaku pada tajuk Masa Depan Filem Melayu Hancur baru-baru ini.
 
Jadi ahli panel yang diundang perlulah membuat kajian terlebih dahulu dan terserah kepada mereka untuk merungkaikannya sama ada bersetuju atau tidak.
 
Mungkin ramai yang tidak tahu, walaupun rancangan ini nampak santai, tetapi ia memberikan impak besar kepada pembangunan seni tanah air. Bukan hanya artis yang menonton, tetapi apa yang membuatkan SS kagum, Menteri Penerangan serta Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan pun turut menontonnya. Malah jika tidak sempat menonton, mereka sanggup merakamnya dan menonton kembali.
 
Apa yang SS dapat tahu lagi, tidak semua artis dan penggiat seni yang berani muncul dalam Fenomena Seni yang disiarkan secara langsung. Jika tak kena gaya, boleh malu besar dan terduduk mereka dihentam ahli panel lain.
 
Malah ada di kalangan mereka yang diundang bertanyakan siapa gandingan mereka, mungkin runsing jika buku bertemu ruas agaknya.
 
Bagi SS, Fenomena Seni bukanlah tempat untuk berdebat atau mencari siapa salah, tetapi ia tempat untuk mencari penyelesaian dan membantu pembangunan industri seni tanah air.
 
Tahniah buat hosnya, Rosyam Nor dan krew penerbitan Fenomena Seni.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: